7 druhů jídel, kterým se v těhotenství raději vyhněte
Těhotná žena by měla dbát na pestrý jídelníček plný živin a vitamínů. Tak, jako by některé potraviny ze svého jídelníčku vůbec vylučovat neměla a naopak by je měla jíst ve větším množství, např. saláty, špenát a další zdroje kyseliny listové, jsou také potraviny, které jsou v těhotenství zakázané. Jak je to ve skutečnosti s kávou, alkoholem, nebo syrovým masem?
Káva
Dříve se těhotné ženy varovaly, že v těhotenství kávu pít nesmí, že ubližuje plodu a způsobuje potrat. Odborníci v dnešní době se však rozchází. Někteří pití kávy striktně zakazují, jiní tvrdí, že šálek „normální“ kávy denně nijak neškodí. Jenže co je to „normální“ káva?
Z toho důvodu je rozhodně lepší neriskovat, a pokud je to jen trochu možné, kávu z jídelníčku vyloučit.
Alkohol
Stejně jako káva, i alkohol představuje v těhotenství strašáka. Poškozuje plod, zpomaluje jeho růst, působí negativně na jeho nervovou soustavu, atd. A přesto jsou lékaři, kteří dovolují jednu sklenku vína, popř. piva a tvrdí, že je zcela neškodná. Ani tady nemáme jistotu, a proto je určitě lepší se alkoholu v těhotenství zcela vyvarovat.
Syrové maso a vejce
Velkým nebezpečím v těhotenství je bakterie listerie vyvolávající listeriózu. Tato nemoc může ohrozit nejen matku, ale především nenarozený plod. Je nutné včas ji podchytit a zaléčit antibiotiky, kterých by při tom měla těhotná žena konzumovat minimum.
Proto si dejte pozor na syrové maso, ryby i vejce. Zapomeňte na tatarák, sushi a podobné lahůdky, které jste si až dosud s chutí dopřávala. Pozor však dejte i na špatnou tepelnou úpravu těchto jídel. Pokud je to možné, jezte doma to, co si sama uvaříte. Vyhněte se grilovaným kuřatům na tržišti, kebabu apod.
Párky, měkké salámy a další
Zdrojem listerie však není jen syrové maso a vejce. Tato bakterie může být přítomna i v různých měkkých salámech, párcích, nebo majonézových pokrmech. Jako těhotná byste se měla vyhýbat lahůdkářství a různým chlebíčkům či majonézovým salátům. Jednak nevíte, zda jsou suroviny řádně tepelně zpracované a jednak neznáte jejich dostatečnou čerstvost.
Nepasterizované mléko
Poslední potravina, která může být zdrojem listeriózy a kterou může leckterá těhotná žena považovat za neškodnou, je mléko. Ať už se jedná o čerstvé mléko přímo od farmáře, nebo o mléčné výrobky, dbejte na to, aby bylo pasterizované. Mléko a výrobky z něj jsou velmi důležité pro přísun vápníku a správný růst kostí, ale nepasterizované mléko by vám mohlo přinést více škody, než užitku. Nakupujte tyto výrobky vždy z ověřených zdrojů a čtěte etikety.
Plísňové sýry
Máte rády nivu, hermelín, nebo modrý sýr? Nezáleží na tom, zda tyto dobroty ukusujete večer při televizi, dáváte si je na chleba, nebo z nich uvaříte dobrý oběd. Měla byste si na ně dát pozor. Plísňové sýry nemusíte omezovat po celé těhotenství. Jejich konzumace se nedoporučuje hlavně před porodem. Mohou způsobit kvasinky v porodních cestách, což je nebezpečné pro miminko.
Zdroje rtuti
Těhotné ženy by měly jíst ryby. Ano, to je pravda. I tady je však potřeba dávat pozor a to konkrétně na ryby, které v sobě mají nejvíce rtuti. Jsou to hlavně mečoun, žralok a makrela. Proto si pečlivě vybírejte, jakou rybou zpestříte svůj jídelníček.